Wat is een tandimplantaat?

Uw eigen tand bestaat uit twee gedeelten: een kroon en een tandwortel.

Een implantaat is een schroef (= een vijs) die chirurgisch in het kaakbot wordt aangebracht als vervanging van een tandwortel. Het is dus een soort van kunstwortel die kan dienen als basis voor een nieuwe tand (= kroon = het gedeelte van de tand dat we in de mond zien), meerdere tanden (= een brug = meerdere kronen) of als steun voor uw prothese (= kunstgebit).

Een implantaat is meestal vervaardigd uit titanium, een biologisch inert materiaal (dit betekent dat het niet door het lichaam wordt afgestoten), dat ook gebruikt wordt in botbreukplaten, heup- en kniegewrichten, pacemakers,…

Redenen waarom tanden kunnen verloren gaan

Bij wie kan het worden toegepast? - De voorwaarden

Er zijn verschillende situaties waarin implantaten kunnen worden toegepast, maar eigenlijk komt het er op neer dat het voor bijna elke situatie een oplossing kan bieden.
Bijna…er is namelijk maar één echte voorwaarde en dat is dat je op de plaats waar u het implantaat zou willen laten plaatsen, er VOLDOENDE BOT dient te zijn (in lengte/hoogte/diepte, breedte/dikte).

Verloop van de ingreep

U moet niet nuchter zijn (tenzij bij een ingreep onder algehele (volledige) verdoving = narcose). Het is zelfs beter dat u ’s morgens of ’s middags nog een licht verteerbare maaltijd eet, achteraf gaat het eten immers soms wat minder goed.

Voor de ingreep is het belangrijk om uw tanden zo goed mogelijk te poetsen. Dit vermindert de hinder achteraf en verkort het genezingsproces.

De arts stelt enkele vragen, vult uw dossier aan waar nodig, bekijkt ook uw röntgenfoto en overloopt de procedure.

Vervolgens gaat de arts de plaats waar het implantaat zal komen lokaal verdoven. Bij een ingreep in de onderkaak zijn de tong en de lip meestal mee verdoofd, in de bovenkaak enkel een beperkt gebied met meestal ook een deel van het gehemelte. Na de ingreep blijft de verdoving nog een twee tot zes uur aanwezig. In die periode moet u opletten niet op uw wang, tong of lippen te bijten.

Voor de ingreep spoelt u uw mond met een ontsmettend mondspoelmiddel.

Nazorg

Na de ingreep geeft de chirurg u meer informatie in verband met medicatie en eventuele nacontroles. U krijgt, indien van toepassing, de nodige medicatie voorgeschreven en als u nog een attest (werk, school, sport) nodig hebt, kunt u dit nu vragen. Hij zal u ook nog tips meegeven.

Kans op zwelling verminderen

 • Houd ijskompressen tegen uw wang (ter hoogte van de plaats waar de ingreep heeft plaatsgevonden) gedurende minstens zes uur na de ingreep. Hebt u er thuis geen voorradig, dan kunt u er aankopen in uw apotheek.
 • Rust veel, bij voorkeur zittend, niet liggend.
 • U mag eten en drinken, hoewel dit in het begin wat moeilijk kan gaan. Eet en drink vandaag liefst enkel koude of lauwe zachte gerechten en koude dranken. We raden u ook aan om pas te eten als de verdoving is uitgewerkt, anders bestaat het risico dat u onbewust op uw lip bijt.

Kans op nabloeden verminderen

 • Houd ijskompressen tegen uw wang (ter hoogte van de plaats waar de ingreep heeft plaatsgevonden) gedurende minstens zes uur na de ingreep. Hebt u er thuis geen voorradig, dan kunt u er aankopen in uw apotheek.
 • Houd uw tong weg van de plaats van de ingreep.
  Bijt gedurende 30 minuten hard op het kompresje dat in uw mond wordt gebracht thv de wonde.
 • Zuig niet op de wonde.
 • De dag van de ingreep mag u uw tanden poetsen, wees
  voorzichtig op de plaats van de wonde.
 • U mag vandaag uw mond niet spoelen.

Prijs

Er worden vaste en marktconforme prijzen gehanteerd.

We trachten voor iedereen een oplossing aan te bieden (ook financieel).

Alles zal zeer transparant en in detail met u worden besproken tijdens het eerste consult zodat u een duidelijk overzicht hebt van de totale kosten.

Wij werken met 3D-planning en 3D-plaatsing via GPS. Hiervoor worden géén extra kosten aangerekend. 

Contactgegevens